• Ştiaţi că… Inima Reginei Maria a fost depusă la Balcic?

    Ştiaţi că… Inima Reginei Maria a fost depusă în capela Stella Maris de la Balcic iar corpul a fost îngropat la Curtea de Argeş?
    Alteţa sa principesa Maria s-a nascut la 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, in Marea Britanie, fiind fiica principelui Alfred al Marii Britanii, principe de Saxa-Cobur-Gotha şi duce de Edinburg şi a ducesei Maria Alexandrovna a Rusiei. Născută Marie Alexandra Victoria, era nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii.
    Regina Maria s-a logodit la şaisprezece ani cu prinţul Ferdinand de Hohenzollern, moştenitor al tronului României iar căsătoria a avut loc la 29 decembrie 1892. A devenit regină în anul 1914 şi a promovat imaginea României prin vizitele internaţionale în interesul statului. După moartea regelui Ferdinand în anul 1927 şi preluarea tronului de către fiul său Carol, Regina Maria s-a izolat în domeniul de la Balcic pe care începuse să îl dezvolte după ce se îndrăgostise de colţul de rai de la malul mării în anul 1924.
    În această perioadă, Balcic a cunoscut cea mai prosperă perioadă din istoria existenţei, Regina Maria implicându-se în dezvoltarea zonei. Grădina botanică de la Balcic este considerată şi astăzi una din cele mai frumoase destinaţii turistice din Europa.
    În anul 1938, Regina Maria se stinge din viaţă la Sinaia. Trupul este depus în cripta familiei din interiorul Mânăstirii de la Curtea de Arges iar inima este transportată conform dorinţei reginei la Biserica Stella Maris din Balcic, într-o casetă octogonală din aur şi argint, placată cu 307 diamante.
    După pierderea de către România a zonei de sud est (cadrilaterul) inima a fost mutată la un alt loc de suflet al Reginei, Castelul Bran. În perioada comunistă s-a decis mutarea acesteia la Muzeul Naţional de Istorie, din Bucureşti.

    Carmen

    arrow