• Ştiaţi că… La data de 11 iunie 1948, a fost adoptată Legea cu privire la naţionalizarea principalelor întreprinderi industriale, miniere, bancare, de transport şi asigurări?

  stiati_ca_legea_nationalizarii

  Ştiaţi că… La data de 11 iunie 1948, a fost adoptată Legea cu privire la naţionalizarea principalelor întreprinderi industriale, miniere, bancare, de transport şi asigurări?
  Legea nr. 119 a fost adoptată de Marea Adunare Naţională după ce anterior acestei date în anul 1947 s-a facut inventarierea întreprinderilor particulare, industriale, comerciale şi de transport. Astfel prin lege deveneau proprietatea statului, toate bogăţiile subsolului, întreprinderile siderurgice, prelucrătoare de metale, şantierele navale, întreprinderile din domeniul industriei carbonifere, din domeniul industriei petroliere şi de gaze naturale şi lista continuă până la întreprinderile de uscat fructe sau cele producătoare de bulion şi marmeladă.
  Au fost naţionalizate şi Societatea Anonimă Română de Telefoane şi Societatea Română de Radiodifuziune.
  Prin adoptarea acestei legi, au fost trecute în patrimoniul statului 8.894 de întreprinderi industriale şi miniere, de transport, bancare şi de asigurări.

  Carmen

  arrow