• Ştiaţi că… La data de 27 iunie 1940 are loc Consiliul de Coroană în care s-a decis cedarea Basarabiei catre sovietici?

  stiati_ca_ultimatum_basarabia

  Ştiaţi că… La data de 27 iunie 1940 are loc Consiliul de Coroană în care s-a decis cedarea Basarabiei către sovietici?
  Consiliul de Coroană a fost o structură politică cu caracter consultativ care funcţiona pe lângă regele României şi care era compusă din membri selectaţi de acesta, de regulă, dintre foştii prim-miniştri şi şefii partidelor politice importante, la care se adăugau membrii Guvernului. Rolul Consiliului de Coroană era de a discuta decizii majore cu privire la politica României şi la dinastie.
  Pe data de 26 iunie 1940, la ora 22:00, Comisarul poporului pentru afaceri externe al URSS, Viaceslav Molotov, i-a prezentat ambasadorului României la Moscova, Gheorghe Davidescu, un ultimatum prin care i se cerea României „retrocedarea” Basarabiei până pe 28 iunie şi „transferul” părţii de nord a Bucovinei către Uniunea Sovietică.
  Al doilea ultimatum din data de 27 iulie a cerut evacuarea administraţiei şi armatei române din Basarabia şi nordul Bucovinei în termen de patru zile.
  Decizia de acceptare a ultimatumului sovietic a fost luată în cadrul Consiliului de Coroana din noaptea de 27 – 28 iunie.

  Carmen

  arrow