• Ştiaţi că… Maria Tanase a fost agent al Serviciului Secret?

  stiati_ca_maria_tanase

  Ştiaţi că… Maria Tanase a fost agent al Serviciului Secret?
  Maria Tanase a fost, pe lângă interpretă de muzică şi agent a Serviciului Special de Informatii (SSI) condus de către Eugen Cristescu.
  Spre sfârşitul anilor ’30, cântăreaţa a susţinut un spectacol la Paris, cu ocazia unei expoziţii internaţionale, cu scopul de a-i ajuta pe răniţii de pe câmpurile de luptă. În timpul acestui voiaj îl cunoaşte pe Maurice Nègre, jurnalist francez al agenţiei Havas care era agent al Serviciului de spionaj francez.
  Acesta a fost trimis în România pentru a strânge informaţii şi reorganiza reţeaua de spionaj. Maurice Nègre este suspectat de spionaj, iar în anul 1941 este arestat la Bucureşti şi condamnat la muncă silnică pe viaţă, pentru ca mai apoi pedeapsa îi este redusă la 10 ani.
  În acest timp, Maria Tănase se refugiază pentru o perioadă în locurile copilăriei, pentru ca mai apoi să devină protejata lui Eugen Cristescu.
  În anul 1943, Maria Tănase la îndemnul lui Cristescu contactează serviciile speciale aliate, la Istanbul. Astfel, sub acoperirea activităţii artistice, ea putea înlesni legăturile dintre agenţii trimişi de Cristescu şi agenţii anglo-americani.
  Maria Tănase nu a fost agent de culegere de informaţii, ci de legătură şi influenţă.

  Carmen

  arrow