• Ştiaţi că… La data de 19 august 1881 s-a născut compozitorul George Enescu?

  Ştiaţi că… La data de 19 august 1881 s-a născut compozitorul George Enescu?
  George Enescu s-a nascut în judeţul Botoşani la Liveni, fiind cel de-al optulea copil al părinţilor săi, Costache şi Maria Enescu.
  Acesta a fost un compozitor, violonist, pedagog, pianist şi dirijor.
  George Enescu este considerat cel mai important muzician român al tuturor timpurilor.
  Din copilărie, avea înclinaţie pentru muzică, începând să cânte la vioară la vârsta de 4 ani, iar la vârsta de 5 ani apare în primul său concert şi începe studii de compoziţie sub îndrumarea lui Eduard Caudella.
  Între anii 1888 şi 1894 studiază la Conservatorul din Viena, iar după absolvirea acestei instituţii îşi continuă studiile la Conservatorul din Paris, în nperioada 1895 şi 1899.
  În anul 1898 debuteză în calitate de compozitor în cadrul Concertelor Colonne din Paris cu Suita simfonică Poema Română.
  Admirat de Regina Elisabeta a României, Enescu era un invitat permanent la palatul regal, unde lua parte la seratele muzicale organizate de regină.
  Activitatea sa muzicală alternează între Bucureşti şi Paris, întreprinde turnee în mai multe ţări europene, având parteneri prestigioşi, precum Alfredo Casella sau Louis Fournier.
  În anul 1915, are loc prima ediţie a concursului de compoziţie George Enescu, în cadrul căruia compozitorul oferea câştigătorilor premii în bani din veniturile sale.
  În anii 1921-1931 compozitorul va lucra la opera Oedip, aceasta fiind considerată o creaţie monumentală, dramatică şi muzicală; operă pe care o va dedica Mariei Tescanu Rosetti (fostă Cantacuzino), cu care se va căsători mai târziu.
  Odată cu instaurarea dictaturii comuniste, s-a exilat definitiv la Paris, unde s-a stins din viaţă în anul 1955.
  A fost înmormântat în cimitirul Père-Lachaise din Paris.

  Carmen

  arrow