• Ştiaţi că… Mirajele sunt simple iluzii optice?

    stiati_Ca_iluzia_optica

    Ştiaţi că… Mirajele sunt simple iluzii optice?
    Mirajul este un fenomen optic produs prin refracţia treptată a razelor de lumină în straturile de aer cu densităţi diferite. Dar ceea ce percepem nu este realitatea strictă, ci o interpretare a ei de către creier.
    Atunci când temperatura aerului variază mult de la un strat la altul, cum se întâmplă în deşerturi, lumina va parcurge o traiectorie curbată, ocolind zona în care densitatea aerului este mai mare. Creierul percepe lumina ca având traiectorie rectilinie, iar drept urmare, obiectul la care privim va apărea că se găseşte în altă parte.
    În general, apar două tipuri de miraje optice. Când straturile de aer inferioare sunt mai calde – la amiază, în deşert sau de-a lungul unei şosele, imaginea răsturnată se află sub obiect. Acesta este denumit miraj inferior.
    Când straturile de aer inferioare sunt mai reci – dimineaţa, în deşert sau pe marile de la latitudini mari, imaginea se vede deasupra obiectului. Acesta este mirajul superior. În acest caz, dacă obiectul se află sub linia orizontului, este posibil să se vadă numai imaginea lui.

    Carmen

    arrow