• Ştiaţi că… La data de 29 septembrie 1910 s-a născut Arsenie Boca?

    Ştiaţi că… La data de 29 septembrie 1910 s-a născut Arsenie Boca?
    Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX, fiind unul din martirii gulagului comunist, închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara ,precum și la Oradea.
    În anul 1935 a absolvit Academia Teologică, iar în 1939 petrece trei luni la Schitul Românesc Prodromu de la Muntele Athos din partea de nord a Greciei. După această perioadă el este trimis la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbata de Sus. Devine renumit ca mare duhovnic, iar în anul 1943 intră în atenţia Securităţii.
    După ocuparea țării de către armata sovietică, Părintele Arsenie a fost arestat pentru prima oară la Râmnicu Vâlcea în 1945, dus la București și eliberat pe peste o lună din lipsă de dovezi.
    Mitropolitul Nicolae Bălan îl strămută de la Sâmbăta la Mănăstirea Prislop în noiembrie 1948, acolo devenind stareț.
    În anul 1950 este a treia oară arestat, condamnat este dus la Canal. Eliberat în anul următor, se întoarce la Mănăstirea Prislop unde participă la slujbe, pictează şi lucrează în gradina mănăstirii, evitând astfel contactul cu pelerinii. În anul 1955 este anchetat la Timişoara, apoi urmează şase luni de detenţie.
    Prin actul Episcopiei Aradului nr. 2407 din 1959, semnat şi parafat de Episcopul Andrei Mageru, este îndepărtat din mănăstire şi pleacă la Bucureşti.
    Este angajat la Biserica Sfântul Elefterie, ca pictor secund pe lângă pictorul Vasile Rudeanu, iar apoi lucrează şi la Atelierul de pictură al Patriarhiei de la Schitul Maicilor. În anul 1968, Parintele Arsenie Boca iese la pensie şi începe pictura Bisericii parohiale din Drăgănescu, de lângă Bucureşti la care a lucrat până în anul 1984.
    După anul 1984 se retrage la Mănăstirea Sinaia unde şi moare în anul 1989. A fost înmormântat, după dorinţa sa la Mănăstirea Prislop.

    Carmen

    arrow