• Ştiaţi că… Bebeluşii dorm circa 16 ore pe zi?

  Ştiaţi că… Bebeluşii dorm circa 16 ore pe zi?
  Somnul este o stare fiziologică periodică şi reversibilă, caracterizată prin suprimarea temporară a conştiinţei, prin abolirea parţială a sensibilităţii şi încetinirea funcţiilor vieţii organice – ritm respirator, ritm cardiac, relaxare musculară, scăderea temperaturii cu aproximativ 0,5 grade C, precum şi scăderea funcţiilor secretorii.
  În funcţie de vârstă, fiecare dintre noi are nevoie de un anumit număr de ore de somn zilnic. Bebeluşii dorm circa 16 ore pe zi, dar în acelaşi timp, în primul an de viaţă, un nou-născut fură din perioada de somn a părinţilor între 400 şi 750 de ore de somn.
  Copiii cu vârstele între 3 şi 12 ani dorm în jur de 10 ore, iar cei de vârste între 13 şi 18 ani câte 9 ore; după 19 ani, dormim cam 8 ore, iar după 65 de ani ne sunt suficiente 6 ore.
  În timpul somnului, organismul uman eliberează hormoni importanţi pentru ca celulele şi creierul să se poată regenera, iar întreg corpul să elimine toxinele acumulate peste zi.
  Visele sunt normale, iar persoanele care nu visează niciodată au tulburări de personalitate.
  Conform cercetătorilor, se pare că motivul pentru care visăm este acela de a fixa în memoria de lungă durată experienţele care merită a fi păstrate.
  E important de ştiut că organismul unei femei are nevoie o oră în plus de somn faţă de cel al unui bărbat.

  Carmen

  arrow