• Ştiaţi că… Francisc din Assisi a fost întemeietorul ordinului religios care îi poartă numele, Ordinul Franciscan?

  Ştiaţi că… Francisc din Assisi a fost întemeietorul ordinului religios care îi poartă numele, Ordinul Franciscan?
  La 24 de ani, începe convertirea lui Francisc care a însemnat o schimbare radicală a vieţii. Urmează renunţarea la bunurile pământeşti şi autodezmoştenirea, deoarece tatăl său era potrivnic noilor sale alegeri. Astfel, în schimbul luxoaselor haine de mai înainte, îmbracă haina celor mai săraci dintre săraci.
  În anul 1208 formează, alături de câţiva însoţitori nucleul Primului Ordin Franciscan.
  După anul 1210 Francisc a accentuat tonul misionar al activității sale, dând naştere unei vaste opere de predicare itinerantă primind în Ordin un număr tot mai mare de fraţi.
  Regulile acestui ordin sunt extrem de simple: călugării nu au nici un fel de bunuri şi trebuie să–şi consacre viaţa vindecării celor bolnavi. Numiţi “capucini” din cauza glugii ataşate sutanei sau “cordeliri” din cauza sforii cu care se încingeau, călugării franciscani erau încălţaţi doar cu sandale.
  Francisc dorea cu toată puterea sa să se ferească de tot ceea ce ar fi putut să-i confere un privilegiu oarecare, iar haina clericală și cea călugărească erau în totală contradicție cu idealul său de a fi cel mai mic dintre cei mici.
  Dezaprobat de Papalitate, Francisc din Assisi a primit aprobarea pentru ordinul său abia în 1223.
  Bolnav, s–a retras la mănăstirea sa de la Saint Dennis, unde a murit la 3 octombrie 1226.

  Carmen

  arrow