• Ştiaţi că… Papa Ioan Paul al II-lea a fost primul suveran pontif care a vizitat Casa Albă?

  Ştiaţi că… Papa Ioan Paul al II-lea a fost primul suveran pontif care a vizitat Casa Albă?
  Vizita la Casa Albă a papei Ioan Paul al II-le a avut loc la data de 6 octombrie 1979, la numai 1 an după ce a fost ales papă al Bisericii Catolice, episcop al Romei și suveran al Vaticanului în anul 1978.
  De asemenea, Papa Ioan Paul al II-lea a fost primul papă de altă origine decât cea italiană de la Papa Adrian al VI-lea, adică din 1522,iar pontificatul său de 26 ani este considerat al treilea ca lungime din istoria Bisericii Catolice, în urma Sfântului Petru și a lui Pius al IX-lea.
  La începutul pontificatului lui Ioan-Paul al II-lea, Sfântul Scaun avea relații diplomatice cu 84 de state, dar până în anul 2003, numărul a fost mărit la 172 de state. În același timp, participă ca membru deplin sau ca observator în diverse organizații internaționale și regionale. Cele mai multe din vizitele sale internaționale au fost realizate în dublă calitate, de Șef de Stat și de Șef al Bisericii Catolice.
  Deși declara că predică Evanghelia și nu Democrația, intervențiile sale au constituit totdeauna un pericol pentru regimurile dictatoriale și a susținut mișcările dizidente din fostul bloc sovietic, în special sindicatul „Solidarność” din Polonia, jucând un rol hotărâtor în prăbușirea imperiului comunist din Europa de est.
  A sprijinit, în secret, desfășurarea în Europa de Vest a rachetelor americane Pershing II și Tomahawk cu focos nuclear în cadrul Dublei Decizii NATO din 1979, pentru a restabili echilibrul nuclear.
  În martie 2000, face o călătorie la Ierusalim unde vizitează așezământul „Yad Vashem” în memoria victimelor Holocaustului și se reculege la Zidul Plângerii.
  Este primul papă care a vizitat o sinagogă în Roma și o moschee, în Siria, la Moscheea Omeyyada din Damasc.

  Carmen

  arrow