• Ştiaţi că… Dopul de plută este folosit fără încetare din Antichitate?

    Ştiaţi că… Dopul de plută este folosit fără încetare din Antichitate?
    Dopul de plută este o piesă cilindrică sau ușor conică, folosită pentru astuparea sticlelor de vin.
    Coaja stejarului de plută are o structură unică, hexagonală, care face ca pluta sa fie rezistentă la apă şi să nu fie un bun conductor de căldură şi vibraţii.
    Pluta conţine suberină, o substanţă naturală cerată, care o face impermeabilă la lichide şi gaze, împiedicând putrezirea.
    Stejarul de plută este un arbore de mărime medie, de frunze căzătoare, originar din Europa și Africa de nord.
    Stejarul de plută are o scoarță groasă și neregulată, în timp grosimea se măreşte și se poate recolectă la fiecare 9-14 ani, iar calitata plutei depinde nivelul precipitațiilor din zonă. Grosimea optimă este dată de dopurile pentru sticle, acestea fiind principalul produs unde se valorifică pluta.
    Un dop standard are 24 mm , iar pluta optimă recolectată ar trebui să fie de 30 mm. Recoltarea plutei nu dăunează arborelui, acesta având capacitatea de a produce o nouă scoarță.
    Stejarul de plută se cultivă pe zone mari în ţări precum: Spania, Portugalia, Algeria, Maroc, Franța, Italia și Tunisia.
    Portugalia detine 50% din producția mondială și aici este interzisă tăierea Stejarului de plută, excepție fac doar arborii bătrâni și improductivi.
    Recoltarea plutei se face manual în lunile de vară, când se desprinde ușor sub formă de plăci.

    Carmen

    arrow