• Ştiaţi că… Homarii trebuie să-și spargă carapacea pentru a crește?

    Ştiaţi că… Homarii trebuie să-și spargă carapacea pentru a crește?
    Acesta este un crustaceu de dimensiuni mari având între 25 și 50 cm, iar cei care supravieţuiesc pentru o perioadă lungă de timp, pot ajunge la o lungime de 70 de centimetri şi o greutate de 9 kilograme.
    Homarul are 10 picioare din care primele două s-au dezvoltat în clești, datorită acestei caracteristici și a mersului înapoi când fuge de pericol este asemănat cu racul.
    Cleştele din partea dreaptă este mai proeminent decât cel din stânga, deoarece este folosit pentru a captura prada şi pentru apărare. Homarul taie alimentele cu cleştele stâng.
    Homarii sunt omnivori și se hrănesc cu pești, moluște, scoici, alge şi alte plante marine, iar după năpârlire aceștia își mănâncă și pielea. Aceste crustacee când sunt în creştere, năpârlesc de nouă ori pe an, chiar și așa ei trebuie să-și spargă carapacea pentru a se dezvolta, dar odată cu trecerea timpului acest proces se repetă doar la fiecare doi ani.
    Homarii ating maturitatea sexuală la vârsta de şase ani, masculii depun sperma pe partea inferioară a femelei, iar aceasta o va folosi doar în perioada depunerii ouălelor, respectiv lunile iulie-august.
    Femelele homar își cară ouăle o perioadă care variază între 10-11 luni și dau naștere o dată la doi ani.

    Carmen

    arrow