• Ştiaţi că… Pielea devine portocalie dacă se consumă prea mulţi morcovi deodată?

  Ştiaţi că… Pielea devine portocalie dacă se consumă prea mulţi morcovi deodată?
  Morcovul este o rădăcină vegetală, de culoare portocalie, acesta fiind cultivat iniţial ca medicament şi mai apoi s-a descoperit că gustul bun îl face potrivit şi ca aliment.
  Substanţa care dă morcovului culoarea portocalie se numeşte betacaroten şi este unul din cei mai puternici antioxidanţi naturali.
  Datorită numeroaselor sale proprietăţi benefice organismului uman, morcovul este considerat “ginsengul săracului”.
  Sucul de morcovi este cea mai eficientă formă de administrare din punct de vedere terapeutic; astfel cantitatea de suc de morcovi recomandată pentru consumul zilnic al unui adult este de 150-300 ml, o cantitate mai mare fiind contraindicată.
  Supradoza de morcovi se numeşte carotenemie şi apare în special la vegetarieni şi la bebeluşi. Aceasta se întâmplă când organismul uman primeşte mai mult betacaroten decât poate asimila, acest surplus de substanţă depunându-se în piele, mai ales la nivelul palmelor, tălpilor, genunchilor şi nasului.
  Culoarea portocalie a pielii dispare după ce se încetează consumul de morcovi.
  Spre deosebire de alte legume, morcovii îşi păstrează calităţile terapeutice şi atunci când sunt gătiţi prin fierbere. Morcovii fierţi este foarte bine digeraţi şi toleraţi de către tubul digestiv, consumul acestora fiind recomandat mai ales persoanelor cu afecţiuni gastro-intestinale ce nu pot mânca crudităţi.
  Pentru a-şi păstra cât mai bine proprietăţile prin fierbere, nutriţioniştii recomandă ca morcovii să fie întâi fierţi, apoi tăiaţi şi consumaţi.

  Carmen

  arrow