• Ştiaţi că… Castelul Peleş a fost primul castel din Europa luminat în întregime de curent electric?

  Ştiaţi că… Castelul Peleş a fost primul castel din Europa luminat în întregime de curent electric?
  Castelul Peleş este unul dintre cele mai importante edificii de tip istoric din România, având caracter de unicat și este, prin valoarea sa istorică și artistică, unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de a doua jumătăți a secolului al XIX-lea.
  Construcţia clădirii a început în anul 1873 la cererea regelui Carol I, iar inaugurarea oficială a avut loc în anul 1883.
  Castelul Peleş devine reşedința de vară a familiei regale române, care locuia aici din luna mai până în noiembrie. Chiar după inaugurarea sa, castelul va mai suferi modificări, extinzându-se mereu, astfel la forma actuală s-a ajuns în anul 1914.
  Castelul are 160 de camere cu mai multe intrări şi scări interioare. Turnul central măsoară nu mai puțin de 66 de metri înălţime. Pe lângă Peleşul propriu-zis, în zonă au mai fost înălţate încă două construcţii mai mici, Pelişorul şi Foişorul.
  Pentru iluminat, castelul a fost proiectat cu o uzină electrică proprie, ceea ce îl facea la acel moment unic în Europa.

  Carmen

  arrow