• Ştiaţi că… La data de 7 ianuarie 1958 a decedat Petru Groza?

  Ştiaţi că… La data de 7 ianuarie 1958 a decedat Petru Groza?
  Petru Groza a fost om politic român, prim-ministru în primele guverne comuniste al ţării, între anii 1945 şi 1952.
  Acesta a fost Preşedinte al Prezidiului Marii Adunări Naţionale a Republicii Populare Române, funcţie asimilată celei de şef al statului, în perioada 2 iunie 1952 – 7 ianuarie 1958.
  În anul 1944, la presiunile liderilor de la Mosacova, Generalul Constantin Sănătescu îl numeşte pe Petru Groza vicepreședinte al Consiliului de miniştri. Din acest moment şi până în martie 1945, Petru Groza va face parte din toate guvernele României.
  În data de 2 martie 1945, Regele Mihai l-a însărcinat pe Petru Groza, să alcătuiască lista noului guvern. În audienţele de la Palat, Maniu şi Brătianu s-au opus categoric acestei numiri, dar în cele din urmă, regele a cedat la presiunile Moscovei.Pe data de 6 martie 1945 a acceptat lista de miniştri prezentată de Petru Groza.
  Sub conducerea lui Petru Groza, România a trecut de la regalitate la republică; acesta fiind cel care a citit actul prin care s-a proclamat noua realitate politică a ţării.
  A deţinut funcţia de conducere până la decesul survenit la vârsta de 73 de ani, fiind înhumat iniţial la Cimitirul Ghencea-Militar, iar apoi a fost depus în mausoleul din fosta Piaţă a Libertăţii din Capitală. Ulterior, urna a fost depusă în cavoul familiei din satul natal Băcia.

  Carmen

  arrow