Știați că… Prima mașină de calcul care putea realiza operații de împărțire și înmulțire a fost inventată în 1671?
Aceasta a fost realizată de către Wilhelm Gottfried Leibnitz, un filozof și matematician german care a introdus termenul de “funcție” – pe care l-a folosit pentru a descrie o cantitate dependentă de o curbă.
Leibniz a elaborat în jurul anului 1675 bazele calculului diferențial și integral, de o mare însemnătate pentru dezvoltarea ulterioară a matematicii și fizicii, independent de matematicianul Isaac Newton, care enunțase deja principiile calculului infinitezimal într-o lucrare încă din anul 1666.
Simbolurile matematice introduse de Leibniz în calculul diferențial și integral se folosesc și în zilele noastre. Perfecționând realizările lui Blaise Pascal, acesta a construit un calculator mecanic, capabil să efectueze înmulțiri, împărțiri și extragerea rădăcinii pătrate.
A dezvoltat forma modernă de numărare binară – fiecare număr poate fi exprimat cu ajutorul cifrelor 0 și 1, acesta fiind utilizată astăzi în informatică și pentru calculatoare.
Leibniz a încercat să creeze un calcul logic, o logică bazată pe utilizarea simbolurilor, fiind un precursor al logicii matematice.
Alături de Isaac Newton, Wilhelm Gottfried Leibnitz este considerat fondatorul analizei matematice moderne.
În cursul anului 1700, matematicianul a fondat și a fost primul președinte al “Academiei de Științe” din Berlin.