Știaţi că… Prima transformare a strugurilor în vin a avut loc în Mesopotamia?
Cele mai vechi dovezi arheologice plasează începuturile acestor îndeletniciri în Mesopotamia antică şi mai apoi în regiunile Georgiei, Armeniei şi Iranului. Primii care au lasat în urmă dovezi despre stăpânirea procesului de preparare a vinului, au fost însă egiptenii.
Vechii egipteni îşi înregistrau recolta de struguri pe pereţii mormintelor sau îşi înmormântau faraonii împreună cu sticle de vin pentru ca aceştia să îşi poată distra oaspeţii în viaţa de apoi.
Prima atestare scrisă în ceea ce priveşte viticultura apare în Vechiul Testament, unde se povesteşte despre Noe, care avea o podgorie şi făcea vin.
Romanii au învaţat popoarele cucerite arta vinificaţiei, iar soiuri diverse de vin au fost obţinute din struguri care deja creşteau pe teritoriul Europei de Vest de astăzi.
Vinurile greceşti şi romane, sigilate în vase din lut erau ingropate în pământ, se păstrau 15-20 ani şi doar după aceea puteau fi considerate bune pentru consum.
Păstrarea vinului în butoaie de lemn era practicată de către gali, iar romanii foloseau butoaiele pentru a transporta vinul pe cale maritimă, iar pentru păstrare, continuau să folosească amforele cu dopuri şi ceară, pentru a preveni contactul vinului cu aerul.
Vinul este considerat mai complex decât plasma sanguină având mai multe componente organice decât aceasta.