• Ştiaţi că… Filmul “Pădurea spînzuraţilor” a fost distins cu premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes?

  Ştiaţi că… Filmul “Pădurea spînzuraţilor” a fost distins cu premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes în anul 1965?
  Pelicula “Pădurea spînzuraţilor” este o ecranizare a romanului publicat în anul 1922 de către scriitorul român Liviu Rebreanu.
  Producţia cinematografică a fost realizată în cursul anul 1964 de către regizorul Liviu Ciulei la Studioul Cinematografic „Bucureşti”.
  Regizorul l-a ales în rolul principal pe marele actor Victor Rebengiuc, iar pelicucla a fost foarte bine primită atât de critică cât și de publicul românesc.
  Pentru critici, toată atenţia arătată de regizor detaliilor a contat enorm, iar aprecierile au fost pe măsură. O notă pozitivă a primit-o şi din partea autorităților comuniste ale timpului, care au fost mulțumite că cinematografia noastră a reușit să producă filme în conformitate cu preceptele noii revoluții culturale.
  Producţia a fost realizată alb-negru, iar acest element a contribuit şi mai mult la interpretarea sa, ca film de artă.
  Ulterior acestei producții, în anul 1980, Liviu Ciulei a părăsit România și a lucrat în multe țări din Europa, în Statele Unite ale Americii, Canada și Australia. A fost director artistic al teatrului Tyrone Guthrie din Minneapolis, Minnesota (Statele Unite), iar din 1986, profesor de teatru la Columbia University și New York University în New York City.
  După anul 1989, qcesta s-a întors în România și a fost numit Director de Onoare al Teatrului Bulandra.

  Carmen

  arrow