• Ştiaţi că… Ziua de 1 Aprilie îşi are originea din timpul calendarului iulian?

    Ştiaţi că… Ziua de 1 Aprilie îşi are originea din timpul calendarului iulian?
    1 aprilie, Ziua Păcălelilor, Ziua Păcălitului, Ziua Nebunilor este ziua în care toţi încearcă, cu mai mult sau mai puțin succes, să-i facă o şotie colegului, prietenului, vecinului, unui membru de familie, într-un cuvânt toată lumea păcălește pe toată lumea.
    Ziua de 1 aprilie are strânsă legatură cu schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian.
    Anul nou era sărbătorit, potrivit vechiului calendar, pe 1 aprilie, în loc de 1 ianuarie.
    Odată însă cu schimbarea calendarului gregorian, în anul 1582, în timpul lui Carol al IX-lea, oamenii au avut iniţial probleme în a se obişnui cu sărbătorirea noului an la 1 ianuarie, astfel că Marea Britanie a refuzat noul calendar pânaă în anul 1752.
    Cu trecerea timpului însă, felicitările trimise pentru Anul Nou de 1 aprilie au început să fie considerate farse şi erau însoţite adesea de cadouri amuzante.
    Astfel, 1 aprilie a devenit cunoscută drept Ziua Păcălelilor în toată lumea. Ea a fost marcată mai întâi în Europa, apoi peste Ocean, iar de aici pe tot globul.
    În Franţa, ziua de 1 aprilie a fost marcată prima oră în secolul al XVI-lea.
    Cel care cădea victimă a unei păcăleli era numit “poisson d’ Avril” şi trebuia să poarte prinsă de haină o hârtie decupată în forma de peşte, deoarece în luna aprilie, potrivit astrologiei, soarele părăseşte semnul zodiacal al Peştilor.
    În România, farsele de 1 aprilie au fost practicate pentru prima dată în secolul al XIX-lea.
    Superstiţia este aceea că farsele trebuie făcute înainte de ora prânzului, iar cel care va fi păcălit va avea ghinion tot anul.

    Carmen

    arrow