• Ştiaţi că… Cel mai odios criminal în serie român este o femeie?

  Ştiaţi că… Cel mai odios criminal în serie român este o femeie?
  Prima parte a vieții celei care ocupă primul loc în topul celor mai mari criminali în serie români reprezintă și azi un mister pentru criminaliști.
  În fond, nici măcar numele adevărat nu îi este cunoscut, atâta vreme cât în analele criminologiei ea a rămas cunoscută ca Vera Renczi , numele de familie aparținând celui de-al doilea sau soț. Unele surse îi indică drept an al nașterii anul 1903 dar, cel mai probabil, Vera s-a născut la sfârșitul secolului al XIX-lea, în București, în urma legăturii dintre un om de afaceri ungur și o frumoasă tânără unguroaică ce aparţinea micii nobilimii din România. Copilăria și-o petrece la București, acolo unde rămâne până la vârsta de 13 ani.
  Odată cu pierderea mamei, Vera este mutată de tatăl său la Berkerekul Mare, oraș din Serbia, ce la vremea respectivă făcea parte din Imperiul Austro-Ungar, unde acesta deținea o mică moșie.
  Adolescența Verei este marcată de lipsa unei prezenţe protectoare masculine (a tatălui) şi numeroase aventuri amoroase, ea ajungând nu o dată, pe prima pagină a ziarelor locale din cauza scandalurilor în care implică de la elevi de liceu până la bancheri și oameni de afaceri.
  Vera se va căsători pentru prima dată cu un bancher austria, Karl Schilk.
  În ciuda previziunilor, tânăra nu își continuă escapadele, ci devine o soție atentă și plăcută, mai ales după nașterea fiului lor, Lorenzo. La mai puțin de un an, Karl dispare misterios pentru a nu mai reveni niciodată. Vera explică apropiaților că soțul său a părăsit-o și că a decedat ulterior într-un accident de mașină în România. Dupa dispariția lui Karl Schick, Vera începe sa poarte doliu, deși nimeni nu dovedise moartea soțului ei, situatie care dureaza aproape un an.
  Tanara Vera revine în societate acolo unde cunoaște un alt barbat, foarte bogat, din Iugoslavia – Joseph Renczi. Se cunoștea faptul că Joseph era foarte bogat și frumos, un adevărat cuceritor. Nimeni nu a fost surprins că cei doi s-au hotarat sa se casătorească. Vera avea să declare și autorităților faptul că fostul soț a murit în accident de mașină după ce a părăsit-o. Autoritățile au crezut povestea Verei din pricina că acestae era o femeie respectabilă. Prin urmare se întocmesc actele de deces ale lui Karl Schilk.
  Acum aceasta era liberă să se căsătorească cu Joseph. Liniștea cuplului nu a durat mult.
  Joseph începuseră să-și înșele soția. Chiar dacă l-a amenințat, el nu a luat-o în serios. Și totuși deodată, Joseph se vede țintuit la pat fiind bolnav. Vera se îngrijește de starea soțului, fără ca cineva să bănuiască că este cauza bolii lui Joseph. La scurt timp însă, acesta avea să dispară ca și primul soț. Surprinzător este faptul că autoritățile nu bănuiesc nimic necurat legat de castelana de Berkerekul.
  Vera începe din nou să țină doliu, dar caută reintegrarea în viața mondenă mai repede de data aceasta.
  Pentru Vera Renczi începea o nouă perioadă în care escapadele amoroase aveau loc cu regularitate. Petrecerile deocheate de la Viena continuăseara de seară și, nu odată, se transformă in orgii care o au în centrul lor Vera Renczi. Veșnic îmbrăcată în negru, frumoasa castelană atrăgea pe domeniul de la Berkerekul numeroși amanți. În mai puțin de 10 ani a adus la conacul său peste 30 de amanți, niciunul dintre aceștia nemaintorcandu-se vreodată. Amanții erau străini care veneau ocazional la Viena și despre care autoritățile nu aveau informații.
  Fiindcă lipsea foarte mult de acasă, soția unui bancher sârb pe nume Milorad, consultă autoritățile sârbești. La insistențele soției, autoritățile locale descind la reședința Verei Renczi, dar fara a gasi dovezi incriminatoare.
  Nemulțumită de căutările autorităților, soția lui Milorad pornește singură o anchetă. Autoritățile descind din nou la conacul Verei si descopera in cripta familiei nu mai putin de 35 de sicrie de zinc, asezate in cerc, care incadrau camera luminata doar de cateva lumanari. Fiecare sicriu avea o eticheta pe care era notat, elegant, un nume. In mijocul camerei se afla un fotoliu iar langa acesta se gasea un sfesnic bisericesc cu o lumanare pe jumatate arsa precum si o sticla si o cupa de sampanie. In fata jandarmilor, Vera Renczi isi incepea confesiunea, in fapt 35 de confesiuni terifiante. Mai mult, într-unul dintre sicrie se găsea chiar Lorenzo, fiul în vârstă de numai zece ani erpe care aceasta fusese nevoită să îl ucidă pentru că îi aflase teribilul secret. Toate victimele fuseseră otrăvite cu arsenic.
  Condamnată inițial la moarte, Vera a beneficiat atunci de clemența legii din Iugoslavia care nu permitea execuția femeilor și a fost transferată pe viață într-o închisoare de maximă securitate.
  La scurt timp, criminala în serie moare în urma unei hemoragii cerebrale.

  Carmen

  arrow