• Ştiaţi că… Primul computer, denumit Z1, a fost creat in anul 1936?

  Ştiaţi că… Primul computer, denumit Z1, a fost creat in anul 1936?
  Konrad Zuse a fost un inginer german, pionier al informatici.
  Prima sa încercare, denumită Z1 si creata in apartamentul parintilor sai in anul 1936, a fost un calculator mecanic cu unitate binară în virgulă mobilă, cu o programabilitate limitată, care își citea instrucțiunile de pe un film de 35 mm perforat. Z1 a fost terminat în 1938 și conținea circa 30.000 de piese metalice; el nu a funcționat niciodată corect, din cauza insuficientei precizii a componentelor mecanice. Z1 și proiectul său inițial au fost distruse în timpul celui de al Doilea Război Mondial.
  Între 1987 și 1989, Zuse a recreat Z1, proces care a costat 800.000 marci germane, și a trebuit să fie asamblat de trei persoane (inclusiv Zuse). Finanțarea acestui proiect a fost furnizată de Siemens și de un consorțiu de cinci companii.
  În 1939, Zuse a fost chemat în serviciul militar, unde a primit resursele pentru a construi Z2. Zuse a construit Z2, o versiune revizuită a lui Z1, cu relee telefonice. În același an, a înființat o companie Zuse Apparatebau (Zuse Apparatus Engineering), pentru a-și fabrica mașinile.
  Îmbunătățind proiectul mașinii Z2, a construit Z3 în 1941, un proiect secret al guvernului german. Acesta era un calculator în virgulă mobilă binar pe 22 de biți a cărei programabilitate era bazată pe bucle dar fără salturi condiționate și a cărei memorie și unitate de calcul se bazau pe relee telefonice. Releele telefonice utilizate în mașini erau în mare parte colectate din stocurile date la casat. În pofida absenței salturilor condiționate, Z3 era un calculator Turing complet. Turing-completitudinea sa nu a fost însă un obiectiv al lui Zuse (care se gândea doar la aspectele practice) și a fost demonstrată abia în 1998.
  Z3, primul calculator electromecanic complet operațional, a fost finanțat parțial de guvernul german prin Deutsche Versuchsanstalt für Luftfahrt, care avea nevoie de automatizarea unui volum mare de calcule. O cerere de finanțare guvernamentală, din partea colegului său Helmut Schreyer, care l-a ajutat pe Zuse să construiască prototipul Z3 în 1938, în scopul realizării unui succesor al lui Z3 a fost refuzată deoarece nu avea importanță strategică.
  În 1967, Zuse KG ajunsese la cifra de 251 de calculatoare consturite. Din cauza problemelor financiare însă, compania a fost vândută către Siemens.

  Carmen

  arrow