• Ştiaţi că… Cornul narvalului este de fapt un dinte?

    Narwhal surfacing for breath, Arctic Canada

    Ştiaţi că… Cornul narvalului este de fapt un dinte?
    Narvalul este un cetaceeu cu dinţi ce face parte din familia Monodontidae alături de belugă, care trăieşte pe tot parcursul anului prin oceanul Arctic.
    Aceştia sunt cetacee de talie medie spre mică, masculii atingând maximum 5 metri lungime şi o greutate de 1.500-1.800 kilograme. Femelele sunt mai mici, nedepăşind o tonă greutate şi lungimea de 4 metri.
    Ambele sexe au o culoare asemănătoare, un gri-alburiu murdar cu pete negricioase. Puii se nasc complet întunecaţi la culoare, iar pe măsură ce înaintează în vârstă, modelul coloritului se deschide.
    Narvalii se maturizează sexual la 6-9 ani, iar femelele nasc câte un pui la fiecare trei ani. Gestaţia durează 14 luni, iar puii sunt aduşi pe lume primăvara, în lunile aprilie-mai, când părinţii au hrană din abundenţă.
    Specificul acestei familii marine o reprezintă caninul specializat, de cele mai multe ori aceasta modificare apare la caninul stâng superior, care poate atinge 2-3 metri lungime.
    Acest dinte are o formă spiralată şi poate atinge chiar 10 kilograme în cazul masculilor adulţi. Caninul drept rămâne de obicei încastrat în maxilar şi nu creşte deloc. Totuşi, cam unul din 500 masculi prezintă două “coarne” – doi canini care cresc şi ating lungimi similare.
    Femelele au dinţi asemănători, dar mult reduşi, atingând dimensiuni infime comparativ cu cei ai masculilor.
    Narvalii trăiesc în ape arctice şi sub-arctice și de obicei se întâlnesc în apropierea ghețarilor și par să se deplaseze în grupuri de doi până la zece indivizi, separați în funcție de vârstă și sex.

    Carmen

    arrow