Știati că… Prima agenție de presă românească a fost înființată în anul 1889?
Denumită „Agence Telegraphique de Roumanie”, agenția era subordonată Ministerului Afacerilor Externe.
Data exactă a înființării este cunoscută datorită păstrării în arhivele ministerului a primei note transmise de către ministrul de externe de la acea vreme care avea si calitatea de director al agenției.
Încă de la înființare, toate buletinele de știri erau transmise în limba franceză iar în cursul anului 1907 se încearcă trecereea limbii române ca și instrument de comunicare. Acest demers a fost sortit eșecului datorită contractelor existente la nivelul agenției care prevedeau ca informațiile sa fie transmise numai în limba franceza.
Pe fondul ocupației germane, în cursul anului 1916, redacția agenției este evacuată din Palatul Poștelor, iar din acest moment agenția s-a dizolvat.
Abia, în cursul anului 1921, după încheierea războiului a fost fondată prima agenție de presă națională sub denumirea de – Orient Radio Rador.
Orient Radio Rador înființează mai multe sucursale în țară în marile orașe: Cluj, Oradea, Satu-Mare, Sighetul Marmației, Cernăuți, Chișinău, Iași și Constanța.
În anul 1925, printr-o hotărâre a Consiliului de miniștri semnată de I.C. Brătianu, Ministerul de Externe cumpără acțiunile societății anonime «Orient Radio» și o reorganizează sub forma unei societăți comerciale.
În anul 1944, printr-un decret semnat de M.S. Regele MIhai societatea își schimbă denumirea în „Rador – Agentie de informații telegrafice”.
După Al Doilea Razboi Mondial, în anul 1949 se înființează agenția Agerpres și se abrogă legea asupra funcționării Rador.
În decretul de înființare se precizează că Agerpres va fi o instituție centrală, pe lângă Consiliul de Miniștri, condusă de un director general și doi adjuncți, numiți de același consiliu.
După Revoluția din 1989, Agerpress își schimbă denumirea printr-un decret al guvernului în Agenția Națională de Presă Rompres și rămâne în administrarea statului.