• Ştiţi că… Proiectul Canalului Corint a fost iniţiat de către Împăratul Roman Nero?

    Ştiţi că… Proiectul Canalului Corint a fost iniţiat de către Împăratul Roman Nero?
    Canalul Corint este un canal artificial care leagă Golful Corint din Marea Ionică de Golful Saronic din Marea Egee şi separă Peloponezul de restul Greciei.
    Încă din antichitate conducătorii greci au înţeles necesitate construirii unei căi care să lege cele două destinaţii, dar prima propunere concretă a fost cea a tiranului Periander în sec. al VII-lea î.Hr.
    Pe fondul dezvoltării romane, Împaratul Iulius Cesar a conceput un plan de construcţie a unui canal prin istmul Corint care să lege Marea Ionică de Marea Egee.
    În perioada domniei Împăratului Roman Nero (54–68 d.Hr.), aproximativ în cursul anului 67 î.Hr. au început săpăturile la acest proiect, dar lucrările au fost brusc oprite de moartea iniţiatorului.
    Constructorii vremii au început lucrarea din ambele laturi ale istmului, săpând şanţuri de 40-50 de metri lăţime.
    În jurul anului 1881, Guvernul din Grecia a reluat construcţia canalului pe traseul ales din Antichitate, folosindu-se de canalele si lucrările anterioare.
    Aceştia au angajat arhitecţii Canalului Panama pentru a realiza proiectul final si pentru execturarea lucrărilor s-au folosit companii elene de construcţii.
    Canalul Corint are o lungime de 6343 metri, cu o lăţime care variază între 21 şi 25 de metri, iar adâncimea apei este de peste opt metri.
    Culoarului navigabil al acestuia este flancat de pereţi de stâncă imenşi, cel mai înalt punct fiind situat la o înălţime de 90 de metri deasupra apei.
    După deschiderea traficului pe canal, în perioada 1893-1940, acesta a fost închis în mai multe rânduri pentru lucrări de întreţinere şi de stabilizare a pereţilor.
    Prin construcţia acestui canal este scurtat drumul vaselor mici de transport cu aproximativ 400 km, dar nu poate fi folosit de cargoboturile de mare capacitate.

    Carmen

    arrow