• Știați că… La data de 7 decembrie a fost bombardat portul Pearl Harbor de catre japonezi?

  Operatiunea Hawaii

  Știați că… La data de 7 decembrie a fost bombardat portul Pearl Harbor de catre japonezi?
  În dimineața acelei zile de 7 decembrie 1941, înainte de ora 8 câteva sute de avioane ale armatei imperiale japoneze au atacat baza navală americană staționată în largul insulelor Hawaii. Operațiunea Hawaii cum au denumit japonezii atacul a fost alcătuit din două valuri de atac aerian, la care au participat 353 de avioane ce au fost lansate de pe 6 nave de tip portavion.
  Atacul a durat aproximativ două ore dar a fost devastator pentru americani care au pierdut 20 de nave navale din care opt nave de luptă enorme, 4 cuirasate au fost scufundate, iar alte 4 au fost avariate. Pe lângă acestea au mai fost distruse în cursul atacului 3 crucișătoare, 3 distrugătoare, 1 puitor de mine, si peste 300 de avioane.
  În timpul atacului si-au pierdut viața 2.402 persoane și au fost rănite alte 1.282.
  Operațiunea Hawaii a fost concepută de către amiralul Yamamoto încă de la începutul anului 1941, dar a primit aprobarea neoficiala a Împaratului Hirohito în data de 5 noiembrie. Aprobarea oficială a operațiunii a fost dată de către Împăratului Japoniei abia în data de 1 decembrie 1941.
  Echipajele nipone au fost instruite să atace obiectivele cu cea mai mare valoare, mai ales cuirasate și portavioane, iar dacă acestea nu puteau fi găsite, să atace crucișătoare și distrugătoare. Bombardierele în picaj urmau să atace obiectivele la sol și anume avioane parcate pentru ca acestea să nu poată să decoleze și să treacă la contraatac. Când li se termina combustibilul, planul era ca ele să se întoarcă la portavioane și apoi să intre din nou în luptă.
  Atacul de la Pearl Harbor a avut loc fără o declarație de război formală și înainte ca să fie transmis integral mesajul de către partea japoneză Ministerului de Externe american. Ambasada japoneză din Washington fusese instruită să trimită mesajul chiar înainte de ora planificată a atacului.
  Urmarea imediată a atacului a fost intrarea Statelor Unite ale Americii în Cel de-al Doilea Război Mondial, astfel a doua zi după atac, presedintele Franklin D. Roosevelt a cerut Congresului să declare război Japoniei; Congresul a aprobat declarația sa cu doar un singur vot împotrivă.
  Trei zile mai târziu Germania și Italia, aliații Japoniei au declarat de asemenea război Statelor Unite ale Americii.

  Carmen

  arrow