• Știați că… Primul partid politic autorizat de Tribunalul București după Revoluția din anul 1989 a fost PNȚCD?

  stiati_ca_primul_partid_politic_PNT

  Știați că… Primul partid politic autorizat de Tribunalul București după Revoluția din anul 1989 a fost PNȚCD?
  În data de 8 ianuarie 1990 Tribunalul Municipiului București a autorizat funcționarea Partidului National Țărănesc Creștin Democrat, continuator al partidului istoric interzis în cursul anului 1947.
  Corneliu Coposu este cel care organizează partidul chiar din noaptea de 22-23.12.1989 când a lansat un “Apel către ţară”.
  În anul 1991, s-a format coaliția/alianța electorală și politică cunoscută sub numele Convenția Democratică (mai tîrziu Convenția Democrată din România/CDR), care cuprindea drept membrii fondatori paisprezece partide și asociațiii civice – PNȚCD, Partidul Național Liberal, Pardidul Social Democrat Român, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, Partidul Alianței Civice, Partidul Unității Democratice, Uniunea Democrat Creștină, Asociațea Foștilor Deținuți Politici din România, Alianța Civică, Sindicatul politic ”Fraternitatea”, Uniunea Mondială a Românilor Liberi, Solidaritatea Universitară, ”România viitoare”.
  Corneliu Coposu a fost primul președinte al Convenției Democratice, funcție deținută până în anul 1992 când a demisionat și l-a propulsat pe Emil Constantinescu drept succesor.
  PNȚCD a fost lider al coaliției de guvernare între anii 1996–2000, dar după această perioadă la alegerile din anul 2000 nu a mai intrat în Palamentul României.

  Carmen

  arrow