Ştiaţi că… Cea mai veche localitate din România este Roşia Montană?
Numele latin al Roşiei Montane, Alburnus Maior, este menţionat pentru prima dată în tabliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie anul 131.
Pe Harta Iosefină a Transilvaniei din anii 1769-1773, localitatea apare sub numele de „Veres Patak” în traducere în limba romană „Pârâul Însângerat/Roşu”.
Roşia Montană este unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României, aici se păstrează vestigii care atestă evoluţia exploatărilor miniere într‐un interval de 2 000 de ani, din perioada pre‐romană până în epocă contemporană. Sunt aici 7 km de galerii romane, peste 80 km de galerii medievale şi de epocă modernă, un târg minier păstrat exemplar încă din perioadă preindustrială sau lucrări hidrotehnice.
Râul Roşia este bogat în minerale, în special fier care îi dă o culoare roşiatică, de aici şi denumirea comunei în română şi maghiară.
În apropierea Roşiei Montane se află două formaţiuni geologice unice declarate monumente ale naturii: Piatra Corbului şi Piatra Despicată. Piatra Corbului este situată pe Dealul Cârnic la o altitudine de aproximativ 950 m iar Piatra Despicată se află între Dealul Cârnic şi Dealul Cetăţii.