Ştiaţi că… Cea mai mare mănăstire de maici din România este Mănăstirea Văratec?
Mănăstirea Văratec este o mănăstire ortodoxă de maici din România, situată într-o poiană de la poalele munţilor, în satul Văratec din comuna Agapia din judeţul Neamţ, la o distanţă de 12 km de oraşul Târgu Neamţ şi la 40 km de municipiul Piatra-Neamţ.
Mănăstirea a fost fondată în anul 1785, iar aici trăiesc peste 500 maici.
În anul 1787, Schitul Văratec a fost unit cu Schitul Topolița pentru a forma un aşezământ monahal mai mare şi mai bine organizat. Prin unirea celor două schituri, călugăriţele de la Topolița s-au mutat la Văratec. În anul următor, au venit aici şi maicile de la Schitul Durău.
În timpul Revoluţiei din 1821, schitul a fost asediat și prădat de către otomani: odoarele au fost furate, iar călugăriţele izgonite sau ucise.
Mănăstirea Văratec a fost afectată de un incendiu în anul 1900, arzând atunci cea mai mare parte a chiliilor şi acoperişul bisericii mari.
Muzeul mănăstirii Văratec păstrează un valoros patrimoniu cultural-artistic şi istoric, alcatuit dintr-un mare număr de hrisoave autentice, acte de danie şi de intărire, obiecte de cult din metal preţios, icoane vechi, broderii, covoare şi veşminte preoţeşti.