• Ştiaţi că… La data de 1 august 1977 are loc greva minerilor din Valea Jiului?

    stiati_ca_valea_jiului

    Ştiaţi că… La data de 1 august 1977 are loc greva minerilor din Valea Jiului?
    La acea dată, 30.000 de mineri au blocat exploatările şi au cerut să discute numai cu Nicolae Ceauşescu.
    Greva propriu-zisă a început la Mina Lupeni pe 1 august 1977 şi a fost încheiată pe 3 august 1977.
    Minerii erau nemulţumiţi de schimbarea limitei de vârstă de pensionare a minerilor de la 50 la 52 de ani, de programul de lucru a fost mărit de la 6 la 8 ore, precum şi de aprovizionarea proastă cu bunuri de consum, de munca prelungită peste program, de condiţiile de locuit şi trai precare.
    Anterior declanşării protestului, în data de 14 iulie 1977, minerul Gheorghe Dumitrache a trimis un memoriu la Comitetul Central al PCR, Ministerului Minelor şi Televiziunii Române, dar nu a primit răspuns imediat. A fost însă arestat după încetarea grevei şi condamnat la doi ani de închisoare pentru „instigare şi ultraj la bunele moravuri.”
    Nicolae Ceauşescu îşi întrerupe concediul şi se deplasează către zona minieră unde preia comanda trupelor de Securitate şi a funcţionarilor de partid pentru stingerea focarului protestatar.
    În cea de-a treia zi de grevă, când Ceauşescu ajunge în curtea Minei Lupeni, numărul participanţilor la manifestaţie se dublează, atmosfera fiind una tensionată.
    Constantin Dobre citeşte în faţa lui preşedintelui revendicările minerilor, constând din 26 de puncte cu caracter tipic sindicalist.
    Deşi refractar la început, Ceausescu promite să îmbunătăţească condiţiile de muncă şi de trai ale minerilor.
    În urma acestei acţiuni, Organele specializate ale Securităţii, Miliţiei şi procuraturii au întocmit 150 de dosare penale minerilor care au participat în mod activ la grevă. Astfel în urma proceselor au fost internaţi la psihiatrie 50 de protestatari, iar 15 grevişti fost condamnați la închisoare între 2-5 ani.
    Pentru majoritatea condamnaţilor la închisoare, pedeapsa trebuia ispăşită la un loc de muncă în afara Văii Jiului. Au fost obligaţi să părăsească domiciliul şi să se mute într-o localitate desemnată de autorităţi 300 de grevişti, împreună cu familiile lor. După terminarea pedepsei, cei mai mulți au rămas sub stricta supraveghere a Securităţii.
    După aceste evenimente au fost concediaţi între 2000-4000 de mineri, iar pentru a împiedica scurgerea de informaţii, Valea Jiului a fost declarată zonă interzisă până la 1 ianuarie 1978.

    Carmen

    arrow