Ştiaţi că… Toate tipurile de cafea decafeinizată conţin cafeină?
Astfel o ceaşcă de cafea are aproximativ 80-135 mg cafeină, dar pentru a fi considerată decafeinizată trebuie îndepărtată cel puţin 97% din cafeină.
Testele arată că şi cafeaua decafeinizată tot mai conţine 2-6 mg de cafeină pe ceaşcă.
Prima marcă de cafea decofeinizată cunoscută a fost Sanka. Metoda folosita de Sanka, cunoscută şi sub numele de metoda Roselius constă în infuzarea cafelei cu vapori de saramură şi după care boabele erau stropite cu benzen. Aceştia nu mai utilizează această metodă fiind considerată extrem de periculoasă.
Metoda cea mai eficientă de decofeinizare este cea a dioxidului de carbon. Astfel boabele sunt vaporizate şi apoi înmuiate în apa carbogazoasă, care este filtrată prin filtre de carbon. Sunt trecute mai apoi printr-o soluţie de apă şi cafea pentru a îndeparta cofeina.
Conform studiilor 5-10 ceşti de cafea decofeinizată conţin tot atât de multă cofeină precum 1-2 ceşti de cafea normală.