• Ştiaţi că… Prima maşină de spălat rotativă a fost patentată în anul 1858?

    Ştiaţi că… Prima maşină de spălat rotativă a fost patentată în anul 1858?
    Americanul Hamilton Smith a înregistrat maşina de spălat rotativă, aceasta fiind acționată manual şi avea forma asemănătoare cu cele de astăzi. În schimb, prima mașină de spălat acționată electric a fost inventată în Statele Unite în 1908, modelul Thor fiind brevetat de către Alva Fisher și introdus pe piață de compania Hurley Machine Company of Chicago.
    Energia mecanică dată de motorul de curent alternativ, este transmisă unei cuve-tambur care se roteşte, de regulă, printr-o curea de transmisie. Tamburul, în care se introduc rufele de spălat, este prevăzut cu găuri și în intern cu nervuri antrenante, utile în procesul de spălare și cel de stoarcere. Energia termică ce încălzește apa de spălat provine de la o rezistență electrică, iar acțiunea chimică curățitoare este realizată de detergenții folosiți, sub formă de pulbere sau lichid. Detergentul se dozează proporțional cu cantitatea de rufe introduse în cuvă.
    Masinile de spălat rufe sunt prevăzute pompe pentru evacuare apei uzate, iar viteză de rotație a cuvelor este mai mică în timpul fazei de spălare propriu-zise și mult mai mare în faza de stoarcere, cănd poate varia între 500 și peste 1600 de rotații pe minut.
    În Europa, producția mașinilor de spălat automate a început mult mai târziu, la începutul anilor 1950.

    Carmen

    arrow