• Ştiaţi că… Maica Tereza s-a născut în Macedonia?

  Ştiaţi că… Maica Tereza s-a născut în Macedonia?
  Pe numele său real, Agnesë Gonxhe Bojaxhiu, Maica Tereza s-a născut la Skopje, capitala Republicii Macedonia, în anul 1910 într-o familie de catolici albanezi.
  La vârsta de 18 ani,în anul 1928, Agnes pleacă în Irlanda pentru a se alătura Ordinului Surorilor Misionare de Loreto, o comunitate cunoscută pentru multiplele acte de misionariat în India. În acelaşi an, pleacă în India unde după o perioadă de 9 ani depunde jurământul de sărăcie, castitate şi ascultare, totodată îşi ia numele de Maria Tereza, din devotament faţă de Sfânta Tereza de Lisieux.
  În anul 1948 Maria Tereza va părăsi cu aprobarea Papei Pius al XII-lea mănăstirea dar rămâne călugăriţă catolică în continuare.
  Spre sfârşitul anului 1950, Maica Tereza primeşte de la Papă aprobarea de a înfiinţa Congregaţia Misionarele Carităţii, adăugând caritatea la celelalte jurăminte.
  Odată cu ordinul misionarelor carităţii, au fost înfiinţate mai multe adăposturi pentru cei aflaţi pe moarte, atât în India, cât şi în Albania sau Stele Unite ale Americii.
  De asemenea, ordinul a înfiinţat case de copii, centre pentru oamenii bolnavi de boli incurabile, cum ar fi: lepra, sida, dependenţi de droguri sau femei bătute şi abuzate, precum şi şcoli pentru copii săraci.
  Maica Tereza a primit Premiul Nobel pentru Pace în anul 1979, iar la numai 6 ani de la trecerea sa în nefiinţă a fost beatificată de Biserica Catolică.
  În România, Maica Tereza a venit în vizită de două ori, prima dată în anul 1990 când a pus bazele misiunii sale la noi în ţară prin înfiinţarea a două Case ale Misionarelor Carităţii în Bucureşti.
  A doua vizită în România, care a fost şi ultima a avut loc în anul 1991.

  Carmen

  arrow