• Ştiaţi că… Primul ceas care indica minutele a apărut în anul 1475?

    Ştiaţi că… Primul ceas care indica minutele a apărut în anul 1475?
    Oamenii au fost întotdeauna preocupaţi de măsurarea cât mai corectă a timpului, astfel de-a lungul timpului au existat diferite unităţi de măsurare.
    În antichitate erau folosite la început ceasurile cu apă, acestea erau proiectate să utilizeze forţa constantă a apei care cădea pe un sistem de pârghii ce puneau mecanismul ceasului în mişcare.
    Mai apoi s-a început folosirea ceasurilor solare, care măsurau timpul în funcţie de poziţia Soarelui. La acestea, cadranul solar orizontal este format dintr-un ac indicator şi o suprafaţă netedă marcată cu mai multe linii ce indică orele zilei. În funcţie de mişcarea Soarelui, umbra acului indicator se aliniază progresiv cu liniile marcate pe placă, indicând astfel momentul din zi. Acul indicator este aliniat cu axa de rotaţie a Pământului.
    Conform istoricilor se pare că în jurul anului 1300, în Florenţa este realizat primul ceas public cu mecanism. Ceasul Catedralei Salisbury, construit în anul 1386, este considerat cel mai vechi ceas mecanic din lume în funcţiune care bate orele.
    Peter Henlein realizează primele ceasuri cu arcuri spiralate din oţel, pe la începutul secolului al XVI-lea, astfel apar şi primele ceasuri portabile de dimensiuni reduse. Către 1670, cesurile portabile sunt perfecţionate prin introducerea feţei din sticlă.
    Big Ben, celebrul ceas din turnul Parlamentului Londrei, a fost construit în anul 1959 şi este cel mai mare ceas cu patru feţe din lume, care bate orele.

    Carmen

    arrow