Ştiaţi că… Pe teritoriul Rusiei sunt valabile 9 fusuri orare?
Un fus orar este o zonă pe Pământ în care este legal în vigoare aceeaşi oră, iar timpul aflat legal în vigoare într-un anumit loc este numit timp legal, oră legală, oră oficială sau, uneori, timp standard sau oră locală.
Timpul de referinţă pentru definirea fusurilor orare este timpul universal coordonat (UTC), care are la origine timpul civil al observatorului astronomic Royal Greenwich Observatory din Londra.
În acest moment, timpul universal coordonat este definit pe baza timpului atomic, cu nişte corecţii aplicate în vederea păstrării lui în sincronism cu rotația Pământului.
Termenul Greenwich Mean Time (GMT) este ambiguu în acest moment, putând desemna timpul universal coordonat, timpul civil al Observatorului din Greenwich, care diferă de UTC cu cel mult 0,9 secunde, sau timpul solar mediu al Observatorului din Greenwich, care este timpul civil plus 12 ore.
Astfel în Rusia, s-a adoptat în anul 2010 o hptărâre prin care se face trecerea la ora de vară şi revenirea la timpul iniţial, toamna, la fel ca în occident.
În prezent, ora la Kaliningrad este cu 3 ore înainte faţă de Timpul Universal Coordonat, UTC+3, urmată de Moscova, UTC+4, Ekaterinburg, UTC+6, Omsk, UTC+7, Krasnoiarsk, UTC+8, Irkutsk, UTC+9, Iakutsk, UTC+10, Vladivostok, UTC+11 şi Kamceatka, UTC+12. Regiunea Sahalin şi Republica Sakha se ghidează după câte două fusuri orare.