Ştiaţi că… Ghinda este otrăvitoare pentru cabaline, bovine, ovine şi caprine?
Deşi ghinda este un deliciu pentru veveriţe, consumul mare al acesteia împreună cu ramuri şi frunze de stejar poate cauza la cai boli deosebit de grave printre care constipaţie, anorexie, colici prezentând simptome precum prezenţa sângelui în urină, deshidratare extremă, acumulare de lichid în picioare. Acest lucru se datorează acizilor şi taninului galic din ghindă, care generează daune grave sistemului gastro-intestinal şi rinichilor.
Ghindele sunt de multe ori ingerate accidental şi în cantităţi mici, neavând nici-un efect noviv, mai ales dacă sunt combinate cu alte plante furajere. Există dovezi că unii cai dezvolta o atracţie şi chiar obsesie pentru ghindă si o vor consuma în ciuda faptului că le face rău.
Până în acest moment nu s-a găsit un tratament pentru otrăvirea cu ghindă, de aceea este foarte important ca animalele cărora le dăunează consumul ei să fie ferite de a îngurgita ghinde sau alte produse care le conţin (cum ar fi blocurile de sare).
După diagnosticarea otrăvirii cu ghindă este important să se elimine din alimentaţia cailor. Terapia cu fluide intravenos va ajuta la contracararea efectului de deshidratare pe care îl are taninul faţă pe celule, va alunga toxinele din corp şi va preveni o eventuală insuficienţă renală. Administrarea de parafină, ulei mineral, hidroxid de calciu sau cărbune activat prin tub stomacal sunt recomandate pentru a opri deteriorarea tractului instinal. Revenirea calului la alimentaţia obişnuită şi consumul abundent de apă va duce la diluaera toxinelor din tractul digestiv. În cazul în care calul prezintă colici, dureri abdominale sunt recomandate administrarea de analgezice.
Ştiaţi că… Ghinda este otrăvitoare pentru cai şi provoacă dependenţă?
