Ştiaţi că… Spirulina a fost recoltată prima dată de către azteci?
Spirulina este o algă în formă de spirală, bogată în substanţe nutritive, descoperită în lacurile naturale alcaline din America de Centrală şi de Sud precum şi din Africa.
Aztecii extrăgeau din lacul Texcoco, din apropierea Mexicului, un fel de namol albastru-verzui, care s-a dovedit a fi foarte hrănitor. În Africa, anumite triburi din regiunea Ciad, extrag şi astăzi spirulina din lacul Ciad, alga fiind folosită mai ales de către femeile însărcinate sau a fost folosit ca şi aliment de bază în perioadele de foamete.
Numele spirulinei provine de la forma spiralată a algei, fiind specifică lacurilor cu apă dulce, deşi poate să fie întâlnită şi în izvoarele cu apă sărată.
Spirulina este nutrientul cel mai complet din natură, un concentrat de vitamine, fier, proteinele fiind prezente în cantităţi impresionante, betacaroten, acizi grasi esentiali.
De asemnenea, are un conţinut ridicat de proteine vegetale – de 3-4 ori mai mare decât cel întâlnit în carnea de peşte sau cea de vită – şi multiple vitamine – depaşeşte de câteva ori cantitatea de vitamina B12 întâlnită în ficatul de animale, substanţe care lipsesc în mod normal în cazul dietelor vegetariene.
După recoltare, algele sunt transformate într-o pastă densă, ulterior sunt lăsate să se întărească şi apoi pisată, ca în final să fie comercializată sub formă de capsule.