Ziua Mondială a Meteorologiei a fost decretată în anul 1960, pentru a face mai bine cunoscută şi apreciată activitatea Serviciilor Meteorologice şi Hidrologice Naţionale de către publicul larg din întreaga lume. Data de 23 Martie a fost aleasă pentru a sărbători intrarea în vigoare, în anul 1950, a Convenţiei Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM).
Tema aleasă pentru anul 2013 este: “Observând vremea putem proteja viaţa şi bunurile”, marcând în acelaşi timp, aniversarea a 50 de ani de activitate a Programului Veghea Meteorologică Mondială. Această temă subliniază unul dintre motivele de a exista ale OMM – reducerea numărului de victime şi a pagubelor cauzate de hazardele legate de vreme, climă şi apă. În acelaşi timp, Ziua Mondială a Meteorologiei din anul 2013 reprezintă o recunoaştere a contribuţiei fundamentale a Veghii Meteorologice Mondiale la atingerea acestui scop.
Meteorologia este disciplina care se ocupă de studiul fenomenelor atmosferice, având ca obiect în special procesele climatice, precipitații, temperatură, curenți de aer, descărcărilor electrice (fulgere) și prognoza lor. Știința care se ocupă cu studiul învelișului atmosferic al Pământului și al proceselor din cuprinsul său. Activitatea în domeniu implică cercetarea condițiilor și fenomenelor meteorologice ; prelevarea, analizarea, evaluarea și interpretarea datelor meteorlogice pentru prevederea vremii și determinarea condițiilor climatice specifice unor diferite regiuni geografice ; dezvoltarea de noi teorii meteorologice sau îmbunătățirea unora existente; dezvoltarea de noi sau îmbunătățirea unor metode, tehnici și instrumente meteorologice.