Știaţi că… Roşiile îsi păstrează substanţele benefice organismului uman chiar dacă sunt preparate termic?
Roşia este o plantă perenă, crescută în zone climate temperate ca o plantă anuală, având înăţimea de 1-3 m, un trunchi mai mult ierbos, care creşte de cele mai multe ori, ca orice altă plantă căţărătoare, pe tulpinile altor plante, pe beţe sau garduri.
Această legumă ocupă locul doi, după cartof, între legumele utilizate în bucătărie.
Sunt cultivate mai multe soiuri de rosii, fiecare cu gust, formă şi ales aromă specifică.
Tomatele tip-cireşe sunt cele mai dulci, fiind folosite mai ales la prepararea salatelor sau la pizza. Tomatele tip-ciorchine au o aromă distinctă, aroma lor iese în evidenţă tăiate în felii; iar tomatele-prună sunt specifice bucătăriei italiene, fiind cărnoase cu puţine seminţe.
Consumul de roşii protejează inima de bolile cardiovasculare, datorită cantităţilor mari de potasiu, niacină, vitamina B6 şi acid folic pe care le conţin. Conform studiilor efectuate de cercetători în domeniul alimentar, 100 g de roşii asigură 40% din necesarul zilnic de vitamina C, 15% din doza zilnică de vitamina A, 8% din cantitatea de potasiu şi 10% din cantitatea recomandată de fier.