Ştiaţi că… Sparanghelul (Asparagus) întăreşte sistemul imunitar?
Sparanghelul (asparagus officinalis) cunoscut şi sub numele de asparagus este plantă de cultură originară din America de Nord şi aclimatizată cu succes şi în Europa. În România este cultivat în sere dar se poate achiziţiona din magazinele de legume.
Planta are în pământ un rizom puternic, frunzele sunt reduse la solzi, iar ceea ce se dau drept frunze sunt de fapt ramificatii liniare ale tulpinii. Florile sunt mici, alb-verzui şi dispuse la subsuara ramurilor. Fructele sunt roşii. Printre elementele chimice din compoziţie se numără: proteine, asparagină, lipide, carbohidraţi, fito-hormoni, enzime, glicozide steroidale, celuloză, săruri minerale.
Sparanghelul scade nivelul colesterolului şi al concentraţiei de grăsime din sânge, reglează metabolismul colesterolului, curăţă arterele de colesterol, revigorează ficatul şi are un ridicat potenţial antioxidant putând astfel preveni hipercolesterolemia, ateroscleroza şi alte afecţiuni cardiovasculare.
Medicinele tradiţionale orientale folosesc rădăcina uscată de asparagus pentru proprietăţile sale tonice, de galactagog (măreşte secreţia de lapte), afrodisiac, antispasmodic, antiulceros, şi antiinflamator.
Rădăcina mai este folosită în tratamentul bolilor de nervi şi de ficat, a diareei, dipepsiei (indigestie cu dureri deasupra ombilicului), a dizinteriei, a tumorilor, etc. De asemena s-a constatat că are un efect benefic asupra sistemului imunitar, precum şi un puternic efect antioxytocic (împotriva avortului spontan).
Ştiaţi că… Sparanghelul întăreşte sistemul imunitar?
