• Știați că… Indonezia este țara cu cei mai mulți vulcani activi din lume?

  stiati ca indonezia

  Știați că… Indonezia este țara cu cei mai mulți vulcani activi din lume?
  Indonezia este o țară insulară situată în Asia de Sud-Est, pe “Cercul de Foc” al Oceanului Pacific fiind alcătuită din 17.508 insule și împărțătă în 33 de provincii.
  Această țară are un relief predominant muntos, cu aproape 400 vulcani, dintre care 129 sunt activi.
  Munții cu înălțimi de peste 2745 m se întâlnesc pe insulele Sumatra – Mt. Leuser si Mt. Kerinci, Java – Mt. Gede, Mt. Tangkubanperahu, Mt. Ciremai, Mt. Kawi, Mt. Kelud, Mt. Semeru si Mt. Raung, Sulawesi – Mt. Lompobatang si Mt. Ratenkombala, Bali – Mt. Batur si Mt. Agung, Lombok – Mt. Rinjani și Sumbawa – Mt. Tambora.
  Cel mai înalt munte este Vârful Mandala cu o înălțime de 5007 m, fiind acoperit veșnic de zăpadă.
  Majoritatea insulelor s-au format prin mișcările tectonice de la sfârșitul tertiarului – cea mai reprezentativă insulă fiind Kalimantan sau în urma vulcanismului de la sfârșitul tertiarului și actual în cazul celorlalte insule. Manifestările vulcanice au dus la formarea unor conuri și cratere înconjurate de platouri vulcanice dispuse în general în lungul unor linii tectono – vulcanice arcuite pe directia NV-SE și V-E, linii care au orientat și dispunerea insulelor arhipelagului.
  Deși suprafața agricolă este de 10% din totalul suprafetei tării, Indonezia are mari plantații de arbori de cauciuc, orez, arbori de cafea, trestii de zahăr și palmieri de ulei. Cultura bananelor asigură și ocupă un loc important în economie, iar culturile de orez asigură baza alimentară a populației numeroase.

  Carmen

  arrow