• Ştiaţi că… Prima femeie pilot din România a fost Smaranda Brăescu?

  Ştiaţi că… Prima femeie pilot din România a fost Smaranda Brăescu?
  Smaranda Brăescu a fost prima femeie paraşutist cu brevet din România, prima femeie pilot, campioană europeană la paraşutism în anul 1931 precum şi campioană mondială în 1932.
  La vârsta de 15 ani asistă la o demonstraţie aviatică în Bârlad condusă de Generalul aviator Gheorghe Negrescu, când acesta parcurge în zbor distanţa Bucureşti-Bârlad.
  Aceasta avea în proprietate două avioane, un biplan de tip Pevuez şi un bimotor de tip Milles Hawk, cu cel de-al doilea, în anul 1932 a stabilit primul record de traversare a Mării Mediterane în 6 ore şi 10 minute, străbătând distanţa de 1100 km, între Roma şi Tripoli.
  Tot în anul 1932, Smaranda Brăescu devine campioană mondială la paraşutism, în urma unui salt realizat cu o paraşută de construcţie românească, de la înălțimea de 7400 m, cu o durată de 25 de minute, acest record fiind depăşit abia peste 20 de ani.
  Recordul său a fost omologat de către aeroclubul din Washington.
  După război protestează împotriva falsificării alegerilor din noiembrie 1946, în acest context semnează alături de alte personalităţi, un memoriu care a fost trimis Comisiei Aliate de Control. Acest document ajunge în posesia delegaţiei sovietice, iar semnatarii au fost condamnaţi la închisoare.
  Pentru a nu fi închisă îşi schimbă numele în Maria Popescu, nume pe care se pare îl va folosi până la moarte.

  Carmen

  arrow