Știați că… Broaștele nu trăiesc în Antarctica?
Broască este numele dat mai multor animale tetrapode amfibii, din clasa batracienilor, fără coadă când sunt adulte, cu picioarele dinapoi mai lungi, adaptate pentru sărit, cu gura largă și cu ochii bulbucați.
Broasca de baltă adultă trăiește atât în apă unde se adăpostește și reproduce, dar și pe uscat unde se hrănește. Nările de pe vârful botului se închid când se află în apă. Acestea au sângele rece schimbându-și temperatura corpului în funcție de cea a mediului. Când temperatura corpului scade, acestea sapă gropi în pământ sau în mâlul de pe fundul bălților și hibernează până primavara.
Broaștele se înmulțesc prin ouă care sunt depuse în apă, iar forma larvară, branhiată și înotătoare, prezentând o coadă care dispare la metamorfoză, este denumită mormoloc.
Mormolocul este omnivor și se hrănește rozând alge, cadavre de insecte, pești, icre moarte, iar în caz de foamete, mormolocii se pot devora între ei recurgând la canibalism, cei mai mari atacându-i pe cei mai mici, accelerându-și metamorfoza și reușind astfel să perpetueze specia.
O broască de baltă poate mânca 100 de țânțari într-o singură noapte.
Membrele anterioare sunt mai scurte decât cele posterioare și au 4 degete terminate cu gheare. Locomoția este dublă: pe uscat, mergând sau sărind, iar prin apă, înotând cu puternicele labe posterioare, palmate.