• Știați că… Turnul Porţii Ecaterina din Braşov are o arhitectură unică în lume?

  Știați că… Turnul Porţii Ecaterina din Braşov are o arhitectură unică în lume?
  Poarta Ecaterinei a fost construită în anul 1559 pentru a facilita accesul şcheienilor în Braşov, la mijlocul laturii dintre Bastionul Țesătorilor şi cel al Fierarilor, pe locul unei vechi porți din veacul al XIV-lea sau al XV-lea, distrusă de inundația din anul 1526, cât și în urma năvălirilor turcești.
  De formă pătrată, construcţia a fost realizată pe trei nivele, având în partea superioară patru turnuleţe ce simbolizau „Jus Gladii”, un privilegiu medieval care dădea conducătorilor brașoveni dreptul de a aplica pedeapsa supremă.
  În documentele vremii s-a menţionat că pentru fiecare din cele opt guri de tragere ale turnului au fost aduse bombarde de la Praga. Bombarda erau armă de foc de artilerie formată, iniţial, dintr-o țeavă de bronz, întărită cu cercuri de oțel cu care se aruncau ghiulele de metal sau de piatră asupra cetăţilor asediate şi asupra altor fortificații, folosind praf de pușcă pentru propulsarea proiectilelor.
  Bolta turnului este pictată în stilul Renaşterii, iar arhitectura acestuia este unică în lume, făcând din el o preţioasă bijuterie artistică.
  După deschiderea porţilor de la Târgul cailor din anul 1820 şi Şchei din 1828, Poarta Ecaterina a fost zidită şi folosită drept magazie până în anul 1955.
  Între anii 1971-1973 a fost restaurată păstrându-i-se aspectul original.

  Carmen

  arrow