• Ştiaţi că… Prima fabrică de chibrituri din Ardeal şi Banat a fost înfiinţată la Timişoara?

    Fabrica de chibrituri Timisoara

    Ştiaţi că… Prima fabrică de chibrituri din Ardeal şi Banat a fost înfiinţată în anul 1883 la Timişoara?
    Denumită „Prima Fabrică de Chibrituri, Unsoare de Căruţă şi Produse Chimice din Timişoara
    S.A.” a fost fondată în anul 1883 proprietar fiind Karl Steiner junior fiind cumpărată apoi de Alexander Kohn şi Josef Herzl. Din anul 1894 fabrica este organizată ca societate pe acţiuni. Fabrica era încadrată în categoria industriei chimice, şi producea, nu doar chibrituri, ci şi unsoare de căruţă, lacuri, grăsimi şi creme de lustruit pentru arme, pentru ghete, şi chiar şi albăstreală pentru rufe. Numărul muncitorilor permanenţi varia între 380 şi 445 de oameni, în funcţie de producţia care trebuia scoasă pe poarta fabricii.
    La începutul secolului XX fabrica este achiziţionată de concernul Sanza, reuşind să ridice producţia la peste patruzeci de milioane de beţe de chibrituri. Pentru fabricarea lor a fost instalat un utilaj adus din Belgia prin care se automatiza întreaga linie de producţie. De asemenea erau folosite echipamentele cele mai moderne ale vremurilor pentru fabricarea cutiilor şi prelucrarea lemnului, producînd peste 250.000 de cutii şi 90.000 de plicuri pentru chibrituri.
    chibrituri EMKE
    În această perioadă fabrica a avut un succes deosebit prin chibriturile “Emke”, fabrica exportând marfa şi în Orient: Rusciuc, Varna, Sofia, Constantinopol, Salonic, Smirna.
    În anul 1948 fabrica a fost naţionalizată şi înglobată împreuna cu alte ateliere în Fabrica Tehnolemn. Începând cu anul 1962 au fost înlocuite linile de producţie urmând ca în anul 1963 producţia de chibrituri să înceteze făcând loc producţiei de scaune pliante.
    În zilele noastre, dintre toate clădirile care au existat încă de la început, mai există doar coşul fabricii care are inscripţionat cuvântul unguresc “GYUFAGYÁR” (fabrica de chibrituri).

    Carmen

    arrow