• Ştiaţi că… Numele adevărat al lui Mircea Albulescu este Iorgu Constantin V. Albulescu?

    Mircea Albulescu

    Ştiaţi că… Numele adevărat al lui Mircea Albulescu este Iorgu Constantin V. Albulescu?
    Mircea Albulescu s-a născut la București, pe 4 octombrie 1934 fiind unicul fiu al lui Vasile Albulescu – originar din Vlaşca si al Olgăi Tempinski – de naţionalitate poloneză. A primit numele de Constantin după numele naşului său.
    A primit o educaţie curată, influenţat de credinţa catolică pe care mama s-a i-a insuflat-o a dorit să devină unul din copiii Bisericii Bărăţia, cea mai veche biserică romano-catolică din Bucureşti, însă originile sale ortodoxe din partea tatălui au fost o piedică în calea împlinirii acestei dorinţe.
    Şcoala primară a urmat-o la Liceul „Sfântul Andrei” unde a primit învăţăminte de la călugării germani care i-au influenţat caracterul ordonat şi disciplinat.
    A lucrat ca artist-amator la Ateneul Popular, a fost figurant în Corpul de ansamblu al câtorva teatre din București, iar după 1950 a fost angajat la Teatrul Național București.
    A absolvit Școala Medie de Arhitectură în anul 1952, cu diplomă de Conductor Arhitect, iar apoi și Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1956, la clasa profesoarei Aura Buzescu, unde a fost coleg și bun prieten cu actorul Amza Pellea.
    A jucat în sute de piese pe scenele Teatrului Municipal din București, Teatrului de Comedie și Teatrului Național din București și a avut peste 70 de roluri în film. A interpretat roluri memorabile în teatrul radiofonic, pe care-l considera cea mai prodigioasă dintre activitățile sale artistice și care a constituit subiectul tezei sale de doctorat.
    A fost membru al Uniunii Ziariștilor și doctor în arte. Doi ani (30 dec. 1992-04 aprilie 1994) a fost secretar de stat la Ministerul Culturii. A primit “Ordinul Meritul Cultural” și “Ordinul Serviciul Credincios” în grad de Comandor.
    În perioada 1985-2005, a fost profesor la Universitatea de Teatru și Film din București, printre studenții săi numărându-se: Adrian Titieni, Irina Movilă, Florin Piersic jr., Elvira Deatcu, Manuela Harabor și Dragoș Bucur
    Din anul 2011 are o stea care-i poartă numele pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului.
    La nouă ani după moartea soţiei, s-a stins din viaţă la data de 8 aprilie 2016, la vârsta de 81 de ani.

    Carmen

    arrow