• Ştiaţi că… La data de 23 august 1944, Regele Mihai l-a demis pe Mareşalul Ion Antonescu?

  Ştiaţi că… La data de 23 august 1944, Regele Mihai l-a demis pe Mareşalul Ion Antonescu?
  Lovitura de stat de la 23 august 1944, a fost acţiunea prin care M.S. Regele Mihai a decis demiterea şi arestarea lui Ion Antonescu, prim-ministrul României şi Conducătorul Statului.
  De asemenea, s-a dispus încetarea imediată a colaborării României cu Puterile Axei şi începerea tratativelor de armistiţiu cu Aliaţii şi de colaborare militară cu Uniunea Sovietică.
  Mareşalul Ion Antonescu a fost desemnat prim-ministru de către Regele Carol al II-lea al României, în anul 1940 şi a înstaurat o dictatură de tip fascist, aliindu-se cu puteril Axei într-un război dezastruos pentru România, refuzând să se supună cererii regale din 1944 de semnare imediată a armistiţiului cu Uniunea Sovietică, trecerea ţării şi Armatei române de partea Aliaţilor, precum şi încetarea războiului împotriva acestora.
  Imediat după demiterea şi arestarea lui Ion Antonescu, România a ieşit din alianţa cu Puterile Axei, a declarat încetarea unilaterală a războiului împotriva Aliaţilor, declarând război Germaniei şi Ungariei.
  Acordul de Armistiţiu între Aliaţi şi guvernul României la Moscova, pe 12 septembrie 1944, astfel că timp de trei săptămâni, România a fost încă socotită ca un inamic de către Aliaţi, deşi din ziua de 24 august întorsese deja armele contra puterilor Axei.

  Carmen

  arrow