Tag Archives: curiozitati despre pesti

Ştiaţi că… Cornul narvalului este de fapt un dinte?

Narwhal surfacing for breath, Arctic Canada

Ştiaţi că… Cornul narvalului este de fapt un dinte?
Narvalul este un cetaceeu cu dinţi ce face parte din familia Monodontidae alături de belugă, care trăieşte pe tot parcursul anului prin oceanul Arctic.
Aceştia sunt cetacee de talie medie spre mică, masculii atingând maximum 5 metri lungime şi o greutate de 1.500-1.800 kilograme. Femelele sunt mai mici, nedepăşind o tonă greutate şi lungimea de 4 metri.
Ambele sexe au o culoare asemănătoare, un gri-alburiu murdar cu pete negricioase. Puii se nasc complet întunecaţi la culoare, iar pe măsură ce înaintează în vârstă, modelul coloritului se deschide.
Narvalii se maturizează sexual la 6-9 ani, iar femelele nasc câte un pui la fiecare trei ani. Gestaţia durează 14 luni, iar puii sunt aduşi pe lume primăvara, în lunile aprilie-mai, când părinţii au hrană din abundenţă.
Specificul acestei familii marine o reprezintă caninul specializat, de cele mai multe ori aceasta modificare apare la caninul stâng superior, care poate atinge 2-3 metri lungime.
Acest dinte are o formă spiralată şi poate atinge chiar 10 kilograme în cazul masculilor adulţi. Caninul drept rămâne de obicei încastrat în maxilar şi nu creşte deloc. Totuşi, cam unul din 500 masculi prezintă două “coarne” – doi canini care cresc şi ating lungimi similare.
Femelele au dinţi asemănători, dar mult reduşi, atingând dimensiuni infime comparativ cu cei ai masculilor.
Narvalii trăiesc în ape arctice şi sub-arctice și de obicei se întâlnesc în apropierea ghețarilor și par să se deplaseze în grupuri de doi până la zece indivizi, separați în funcție de vârstă și sex.

Ştiaţi că… Homarii trebuie să-și spargă carapacea pentru a crește?

stiati_ca_homar

Ştiaţi că… Homarii trebuie să-și spargă carapacea pentru a crește?
Acesta este un crustaceu de dimensiuni mari având între 25 și 50 cm, iar cei care supravieţuiesc pentru o perioadă lungă de timp, pot ajunge la o lungime de 70 de centimetri şi o greutate de 9 kilograme.
Homarul are 10 picioare din care primele două s-au dezvoltat în clești, datorită acestei caracteristici și a mersului înapoi când fuge de pericol este asemănat cu racul.
Cleştele din partea dreaptă este mai proeminent decât cel din stânga, deoarece este folosit pentru a captura prada şi pentru apărare. Homarul taie alimentele cu cleştele stâng.
Homarii sunt omnivori și se hrănesc cu pești, moluște, scoici, alge şi alte plante marine, iar după năpârlire aceștia își mănâncă și pielea. Aceste crustacee când sunt în creştere, năpârlesc de nouă ori pe an, chiar și așa ei trebuie să-și spargă carapacea pentru a se dezvolta, dar odată cu trecerea timpului acest proces se repetă doar la fiecare doi ani.
Homarii ating maturitatea sexuală la vârsta de şase ani, masculii depun sperma pe partea inferioară a femelei, iar aceasta o va folosi doar în perioada depunerii ouălelor, respectiv lunile iulie-august.
Femelele homar își cară ouăle o perioadă care variază între 10-11 luni și dau naștere o dată la doi ani.