• Ştiaţi că… Virusul HIV a fost recunoscut oficial la data de 1 decembrie 1981 de către OMS?

    Ştiaţi că… Virusul HIV a fost recunoscut oficial la data de 1 decembrie 1981 de către OMS?
    HIV reprezintă prescurtarea din limba engleză pentru virusul imunodeficienței Umane, virus ce nu poate fi îndepărtat complet din organism pentru că are capacitatea de a-și înscrie codul în codul genetic al celulei gazdă. O infectare cu HIV duce după o perioadă lungă de incubare, de chiar zeci de ani, la declanșarea bolii SIDA.
    La data de 1 decembrie 1981, SIDA a fost declarată boală de sine stătătoare cu aspect de pandemie.
    SIDA este un sindrom care denumește totalitatea bolilor asociate infecției cu virusul HIV, infecție care duce la slăbirea, respectiv distrugera sistemulului imun. Aproape toate persoanele netratate infectate cu HIV vor dezvolta în cele din urmă SIDA.
    Această boală afectează în special populația tânără, activă din punct de vedere sexual, însă se poate transmite și de la mamă la copil, în cursul nașterii prin contactul cu sângele matern sau după naștere prin alăptare.
    Virusul se transmite prin sânge, spermă, lichid cefalo-rahidian cât și lapte matern.
    Căile de transmitere cele mai frecvente sunt cele vaginale sau anale datorate nefolosirii prezervativelor și practicii sexuale orale. La toxicomani folosirea în comun a seringilor poate fi, de asemenea, un mod de transmitere prin consumul de droguri pe cale intravenoasă.
    Grupul homosexualilor este considerat ca fiind un grup de risc, din cauza schimbului des de parteneri și a contactului sexual anal.
    Infectarea printr-un contact accidental cu HIV poate fi prevenită cu succes prin profilaxia postexpunere, care durează 28 de zile și se poate începe 2 ore după contact.
    Prima doză medicamentoasă trebuie administrată în primele 24 de ore, în cazul înțepăturilor, sau 72 de ore, în cazul contactului cu mucoasele genitale.

    Carmen

    arrow