Știați că… Termenul de “vaccin” a fost introdus în medicină de englezul Edward Jenner?
Vaccinarea reprezintă o metodă de imunizare activă, profilactică, împotriva unor boli, prin administrarea unui vaccin. Totodată vaccinul este un preparat biologic dotat cu proprietăți antigenice, care declanșează apariția răspunsului imun la organismele supuse vaccinării.
Edward Jenner a fost un recunoscut medic generalist din Marea Britanie, care a descoperit un vaccin pentru variolă, o boală contagioasă care a facut victme milioane de oameni de-a lungul timpului.
Acesta a testat primul vaccin contra acestei maladii încă din anul 1796, dar abia în anul 1977, variola a fost total eradicată; de atunci nu s-a mai semnalat niciun caz.
Variola este singura afecțiune contagioasă ai cărei germeni au fost total eliminați din mediul natural.
În prima jumătate a secolului XIX vaccinarea are o aplicabilitate limitată, dar la sfârșitul lui sunt elaborate primele programe naționale de vaccinare. În aceeași perioadă se descoperă și prima metodă de imunizare pasivă, seroterapia, astfel în 1890 Paul Ehrlich, Emil von Behring și Shibasaburo Kitasato reușesc să folosească cu succes seruri imune contra difteriei și tetanosului. În anul 1896, Pfeiffer și Kolle în Germania și Wright, în Anglia, concep primul vaccin pentru uz uman împotriva febrei tifoide.
Programele de vaccinare în masă au avut un impact considerabil în medicina preventivă, contribuind la reducerea numărului de cazuri de difterie, tetanos, tuse convulsivă, rujeolă, rubeolă, oreion și hepatită virală B în majoritatea țărilor industrializate.