Ştiaţi că… Prima tabletă de ciocolată a fost fabricată în Marea Britanie?
În anul 1795, medicul Joseph Fry din Bristol a inventat o maşină cu vapori pentru a înmuia boabele de cacao, iar în anul 1828 olandezul C.J. Van Houten a folosit pentru prima oară presa de cacao, astfel obținându-se untul de cacao.
Abia în cursul anului 1874 a fost comercializată „Ciocolată delicioasă de mâncat” despre care se crede că a fost prima tabletă de ciocolată, iar în anul urmator evețianul Daniel Peter a adaugat laptele în rețeta ciocolatei.
Dar primul contact al europenilor cu boabele de cacao a avut loc mult mai devreme, în anul 1502 când Cristofor Columb a descoperit Lumea Nouă.
La acel moment, europenii nu au acordat importanță noilor descoperiri culinare neștiind cum să folosească boabele de cacao.
Ulterior, conchistadorii spanioli au descoperit că aztecii prepară din aceste boabe o băutură denumită de ei – Xocoatl.
Spaniolii au adăugat în acest amestec de cacao, trestie de zahăr și i-au îmbogățit aroma cu ajutorul vaniliei și scorțișoarei, totodată descoperind că băutura este mai gustoasă servită când încă este fierbinte.
Ciocolata este acum unul din alimentele cele mai consumate la nivel mondial, fiind cunoscute o varietate mare de sortimente și modalități de servire.
Deși ciocolata este mâncată de plăcere, consumul de ciocolată cacao/ciocolată amăruie a fost dovedit a fi benefic organismului uman.
Conform unor studii efectuate consumul excesiv de ciocolată poate favoriza obezitatea și apariția diabetului zaharat, astfel s-a demonstrat că în timpul topirii ciocolatei în gură, creierul uman cunoaște o creștere a activității electrice, iar ritmul cardiac crește mai mult decât în timpul unui sărut pasional și senzația durează de patru ori mai mult.